Skip to main content

Το θέατρο είναι ίσως μία από τις πιο ωραίες μορφές ψυχαγωγίας. Όλη αυτή η διαδραστική διαδικασία που εξελίσσεται μέσα στο θεατρικό χώρο ανάμεσα στους ηθοποιούς και τον θεατή γεννά συναισθήματα, προβληματισμό ενώ ταυτόχρονα ψυχαγωγεί και τέρπει. Όμως για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα δεν χρειάζεται μόνο οι ηθοποιοί να έχουν σεβασμό προς το κοινό και πειθαρχία απέναντι στην αποστολή τους, αλλά και το κοινό που παρακολουθεί την παράσταση απαιτείται να σέβεται τους συντελεστές μίας παράστασης και το χώρο μέσα στο οποίο βρίσκεται. Οι ηθοποιοί και οι συντελεστές μίας παράστασης κρίνονται από τους κριτικούς και τους θεατές. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που καλό είναι να ακολουθούν οι θεατές μίας θεατρικής παράστασης.

Από τη Βίκυ Διαμάντη.

savoir

  1. Φθάνουμε πάντα στην ώρα μας

Ξεκινώντας μία παράσταση οι θεατές ετοιμάζονται να την παρακολουθήσουν με προσήλωση. Είναι ενοχλητικό να βλέπουν ανθρώπους να περνούν μπροστά τους ψάχνοντας να βρουν τη θέση τους ή να ακούγονται ομιλίες και ερωτήσεις για να τους κατατοπίσει η ταξιθέτρια πού να καθίσουν. Στην περίπτωση βέβαια που υπάρξει μία καθυστέρηση, καλό είναι να γίνει η λιγότερη δυνατή φασαρία μέχρι να βρεθεί η θέση που θα καθίσει ο καθυστερημένος θεατής.

  1. Παρακολουθούμε με ηρεμία

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να κάθεται μπροστά σου κάποιος που διαρκώς μετακινεί το κεφάλι του και δεν σέβεται ότι πίσω του κάθονται άνθρωποι που επίσης βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν μία παράσταση. Η διαρκής κίνηση στην καρέκλα, ειδικά σε παλιότερα θέατρα, προκαλεί επίσης τριγμούς της καρέκλας που επίσης ενοχλεί.

  1. Κλείνουμε το τηλέφωνό μας

Συνήθως αυτό είναι κάτι που μας ζητείται από τους υπεύθυνους του θεάτρου από την αρχή της παράστασης. Οφείλουμε όμως ως θεατές να σιγουρευόμαστε ότι το τηλέφωνό μας δεν θα χτυπήσει ενοχλώντας τους υπόλοιπους θεατές ή και τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια της παράστασης.

4. Αποφεύγουμε τις συζητήσεις με τον διπλανό μας

Κανείς δεν έχει όρεξη να ακούει τις συζητήσεις μας. Όσοι βρίσκονται μέσα στο χώρο, βρίσκονται για ένα και μόνο λόγο: για να δουν μία παράσταση.

  1. Φάτε πριν ή μετά την παράσταση

Είναι ιδιαίτερα αγενές και ενοχλητικό να ακούγονται σακουλάκια που ανοίγουν, θόρυβοι από συσκευασίες και δόντια που λιώνουν ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια μίας παράστασης. Επίσης στην περίπτωση που έχετε μαζί σας καραμέλες καλό είναι να φροντίσετε να αφαιρέσετε τις συσκευασίες από πριν για να αποφευχθεί ο θόρυβος.

6. Μη βιντεοσκοπείτε, φωτογραφίζετε

Όχι τόσο γιατί θα ενοχλήσετε άλλους θεατές αλλά μπορεί το φλας της φωτογραφικής μηχανής ή της βιντεοκάμερας να αποδιοργανώσει τους ηθοποιούς που βρίσκονται επί σκηνής και προσπαθούν να σας ψυχαγωγήσουν. Σεβαστείτε τον κόπο τους.

7. Σκεφτείτε πριν φέρετε παιδιά σε μία παράστασης

Ή εξηγείστε τους πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους μέσα στο χώρο αναλυτικά. Είναι κουραστικό να ακούγονται κλάματα και φωνές στη διάρκεια της παράστασης.

Τέλος οι επεξηγήσεις, οι αναλύσεις και οι συζητήσεις γύρω από την παράσταση καλό είναι να γίνονται μετά το τέλος της και όχι κατά τη διάρκεια.

     

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!