Skip to main content

Τον Μάρτιο του 1927 η Μαρίκα Κοτοπούλη έδωσε μια σειρά από παραστάσεις στην Kύπρο. Στη Λευκωσία λοιπόν, ο θίασος της αξέχαστης μεγάλης τραγωδού συγκεντρώθηκε για μια αναμνηστική φωτογραφία. Σε αυτή απεικονίζονται μερικοί από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αλέξης Μινωτής, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η Γεωργία Βασιλειάδου σε ηλικία 30 ετών όμορφη και γοητευτική παρά την κινηματογραφική περσόνα της ” καλόκαρδης άσχημης” που την καθιέρωσε στις συνειδήσεις των Ελλήνων αρκετά χρόνια αργότερα (πρώτη δεξιά).

Η Γεωργία Βασιλειάδου νέα και όμορφη.

Η ομορφότερη άσχημη του ελληνικού κινηματογράφου που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη.

Adtech AdAdTech AdΉταν η Mαρίνα Ζουγκαλά στην ταινία ”Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός”, η Aσπασία Ζομπαλά στην ”Κυρία δήμαρχος”, η Καλλιόπη Πάπας στη ”Θεία από το Σικάγο” και η Aριστέα στην ”Ωραία των Αθηνών”. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πηγαία ταλέντα που γνώρισε ποτέ ο ελληνικός κινηματογράφος. Ήταν η αξεπέραστη Γεωργία Βασιλειάδου.

Η ομορφότερη άσχημη του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε στην Κυψέλη σε μία οικογένεια με 10 παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου αλλά αναγκάστηκε να το αλλάξει όταν ανακοίνωσε στη μητέρα της πως θα ασχοληθεί με το τραγούδι. Ο πατέρας της πεθαίνει πολύ νέος και η Γεωργία αναγκάζεται να σταματήσει το σχολείο για να βοηθήσει τη μάνα και τα αδέρφια της. Εργάζεται σε ένα μαγαζάκι με κορνίζες στην Αιόλου και κάθε μέρα σκαρφαλώνει στα κρυφά στο τραμ για να πάει στη δουλειά της.

16 ετών περνά τυχαία έξω από τη Λυρική. Ακούει φασαρία και τρυπώνει να δει τι είναι αυτό που της τραβά την προσοχή. ”Τι είναι εδώ” ρωτά και ζητά να μάθει πως μπορεί να περάσει από οντισιόν. Όπως η ίδια θα αποκαλύψει αργότερα σε συνέντευξή της ”Μία φωνή μέσα μου είπε. Γεωργία είναι η ώρα να βγεις στη σκηνή.”

Η Γεωργία θα ανέβει στη σκηνή και θα την κατακτήσει. Το ταλέντο της είναι εμφανές στις πρώτες  κιόλας παραστάσεις. Κάνει φωνητική στη Γεννάδιο Σχολή και γρήγορα μεταπηδά στο θέατρο στο πλευρό της Κυβέλης.

Σε μία από τις παραστάσεις θα την εντοπίσει η Μαρίκα Κοτοπούλη και σύμφωνα το βιβλίο της Βιβής Ζωγράφου ”Γεωργία Βασιλειάδου – Η Ωραία των Αθηνών” θα της πει την ατάκα: ”Εδώ είσαι ένα διαμάντι κρυμμένο στα κάρβουνα. Θα σε πάρω εγώ, να σε βγάλω όξω”. Ο μύθος είχε μόλις ξεκινήσει…

Στη φωτογραφία

Τον Μάρτιο του 1927 η Μαρίκα Κοτοπούλη έδωσε μια σειρά από παραστάσεις στην Kύπρο. Στη Λευκωσία λοιπόν, ο θίασος της αξέχαστης μεγάλης τραγωδού συγκεντρώθηκε για μια αναμνηστική φωτογραφία. Σε αυτή απεικονίζονται μερικοί από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αλέξης Μινωτής, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η Γεωργία Βασιλειάδου σε ηλικία 30 ετών κ.α. Στην πάνω σειρά από αριστερά προς τα δεξιά εικονίζονται οι: Μάχη Γαβρηιλίδου, Περικλής Γαβριηλίδης, Γ. Βιτσώρης, Άρης Βλαχόπουλος, Γ. Γεωργόπουλος. Στην μεσαία σειρά από αριστερά προς τα δεξιά εικονίζονται οι: Κ. Οικονομόπουλος, Ευάγγελος Μαμίας, Αιμίλιος Βεάκης, Γ. Χέλμης, Βασίλης Λογοθετίδης, Αλέξης Μινωτής, Ανδρέας Τσάκωνας, Μύρων Ρούσσος. Στην κάτω σειρά από αριστερά προς τα δεξιά εικονίζονται οι: Πόπη Χλούβερη, Πόπη Χατζηπαναγιώτου, Σμαράγδα Βεάκη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Νίτσα Τσαγανέα, Γεωργία Βασιλειάδου, Κώστας Παπαγεωργίου.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!