Skip to main content

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Κατερίνα Παπαγεωργίου

Ξεκινήσαμε από το κείμενο, σιγά-σιγά δουλεύοντας άρχισε η εμπλοκή, να προκύπτουν πράγματα. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι. Το ζητούμενο κάθε φορά ήταν πως ο συγκεκριμένος γραπτός λόγος θα γίνει προφορικός, χωρίς να χαθεί η αξία του και να γίνει καθημερινός. Το στοίχημα ήταν πώς διαβάζω ένα κείμενο χωρίς να γνωρίζω τίποτα και περιμένω να μου αποκαλυφθεί κάτι. Το ίδιο το κείμενο σε οδηγεί, είναι η πηγή σου και οι λέξεις είναι το μέσο σου ώστε αυτό σιγά-σιγά να αποκτά σκηνική οντότητα.
Προσπαθήσαμε από κοινού με πολύ λιτό τρόπο να αναδείξουμε και να φωτίσουμε όσες περισσότερες πτυχές μπορούσαμε. Χωρίς πολλά φτιασιδώματα και εντυπωσιασμούς, δημιουργήσαμε ένα καθαρό πλαίσιο που μπορεί να χωρέσει αυτά που λέγονται και αυτά που δεν λέγονται. Αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό χώρο ώστε να μπορέσει υπάρξει και ο θεατής, κάνοντας το δικό του ταξίδι.
Θεωρώ το συγκεκριμένο έργο άκρως επίκαιρο στις μέρες μας. Ο Σολωμός στο τελευταίο κεφάλαιο του έργου δια στόματος Διονυσίου Ιερομόναχου λέει : «Βάλτε το χέρι στη συνείδησή σας».Στο 1ο  κεφάλαιο ξεκινάει με τη φράση  «Εγώ Διονύσιος Ιερομόναχος», κάποιος δηλαδή μιλά και αναλαμβάνει την ευθύνη των λεγομένων του.Δεν  είμαστε άμοιροι ευθυνών για το τι συμβαίνει γύρω μας, ο καθένας μας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, τοσό του λέγειν όσο και του πράττειν.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Φωτεινή Καπελλάκη

Η παράσταση είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο που ο καθένας να έχει τις δικές του αναφορές και τις δικές του ερμηνείες,τόσο ανοιχτά,όσο και το κείμενο του Σολωμού.Αναζητήσαμε τα μέσα που μπορεί αυτό να συμβεί,ερευνήσαμε το λόγο του κειμένου,που το γλωσσικό στοιχείο της δημοτικής έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από τον τρόπο με τον οποίο αυτό το στοιχείο,της γλώσσας του λαού, χειρίζεται ο Σολωμός,δουλέψαμε το σώμα της παράστασης,το υλικό στοιχείο,ως ένα δοχείο στο οποίο ελεύθερα διοχετεύεται ο λόγος.

Το έργο του Διονυσίου Σολωμού ”η γυναίκα της Ζάκυθος” είναι διαχρονικό και επίκαιρο.Διακρίνω μια αναγκαιότητα να ανεβαίνουν τέτοιες παραστάσεις σήμερα που βασίζονται σε αυτή τη διαχρονικότητα ενός κειμένου,που όλα έχουν ειπωθεί και το θέατρο αναζητά νέους κώδικες επαφής με το κοινό.

ΦΩΤΟ ΑΦΙΣΑΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ  ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΤΕΛΙΚΟ

Η Γυναίκα της Ζάκυνθος

Διονύσιος Σολωμός

Ο Διονύσιος Ιερομόναχος, ως αόρατη ύπαρξη, αδιάλειπτα παρών στις σκηνές που αφηγείται, ακολουθεί και περιγράφει τη γυναίκα της Ζάκυνθος, την προσωποποίηση του Διαβόλου. Αντίστροφα η γυναίκα τον ακολουθεί και τον καταδιώκει μέσα από τα οράματα του. Ιερομόναχος, Διάβολος και Γυναίκα είναι ένα σύμπλεγμα, στο οποίο η μία μορφή εμπλέκεται στην άλλη.

Και μέσα σε όλα αυτά η υπέροχη γλώσσα του κειμένου, γλώσσα δημοτική και λόγος λαϊκός, λόγος όμως έντεχνος σε ύφος εντελώς προσωπικό και αποκαλυπτικό.

«Υποτάξου πρώτα στη γλώσσα του λαού και, αν είσαι αρκετός, κυρίεψε την», υποστήριξε ο Σολωμός στο Διάλογο.

Δύο γυναικείες φωνές ζωντανεύουν τη γυναίκα της Ζάκυνθος και όλα τα πρόσωπα του έργου, αφηγούνται, παράγουν ηχητικά περιβάλλοντα, και ταξιδεύουν τις λέξεις αυτού του αριστουργηματικού κειμένου.

Booze Cooperativa

Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

Τηλέφωνο Κρατήσεων : 6984462457

Για 10 μόνο παραστάσεις

ΕΝΑΡΞΗ

Δευτέρα 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Φωτεινή Καπελλάκη, Κατερίνα Παπαγεωργίου

Σκηνογραφία: Λέανδρος Κοκκόρης, Νίκος Πομώνης

Επιμέλεια Κίνησης : Μαρία Αγγέλου

Βίντεο Παράστασης-Φωτογραφία Αφίσας-Trailer : Λέανδρος Κοκκόρης, Νίκος Πομώνης

Φωτισμοί : Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική Σύνθεση : Πέτρος Βιλλιώτης

Φωτογραφίες Παράστασης : Γιάννης Κανελλόπουλος

Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Λένα Δελαβία, Άρτεμις Λειβαδάρου

Διάρκεια Παράστασης : 60 λεπτά

Τιμή Εισιτηρίου : 8 € κανονικo 5 € (άνεργοι,ατέλεια)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Τηλέφωνο Κρατήσεων : 6984462457

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!