Skip to main content
Ένα αφιέρωμα που τιμά ηθοποιούς με μεγάλη προσφορά στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, λησμονημένους από κάποιους, αξέχαστους όμως για κάποιους άλλους. Οι «γνωστοί-άγνωστοι», που εμφανίστηκαν σε δεύτερους ή τρίτους ρόλους σε κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, συχνά όμως σε πρώτους ρόλους στο θέατρο, πρωταγωνιστές, εντυπωσιάζοντας πάντα με τις υποκριτικές τους ικανότητες.
Περικλής Χριστοφορίδης
χριστοφοριδης
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1907.
Ο παππούς και ο πατέρας του υπήρξαν επίσης ηθοποιοί όπως και η αδερφή του Στέλλα, που ήταν από τις πρώτες που έκανε κινηματογράφο με την ταινία Απάχηδες των Αθηνών (1950).
Ο ηθοποιός που κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής σε 200 ταινίες! Καταγόταν από την Τραπεζούντα και μιλούσε ποντιακά με τον Χορν στα διαλείμματα των γυρισμάτων… 
Ο Περικλής Χριστοφορίδης πέθανε το 1983 στην Θεσσαλονίκη και κηδεύτηκε στο Γ΄ Νεκροταφείο της Νίκαιας.
Αντώνης Παπαδόπουλος
παπαδοπουλος
Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1932 και πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1983
Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Ζαννίνο και ήταν θείος του γνωστού τραγουδιστή Χρήστου Θηβαίου. Δυο χρόνια πριν το θάνατό του, γεννήθηκε η κόρη του.Ο ηθοποιός Αντώνης Παπαδόπουλος έγινε ευρέως γνωστός στο κοινό από τις ταινίες στις οποίες συμπρωταγωνιστούσε με τον Θανάση Βέγγο ενσαρκώνοντας πολύ συχνά το βοηθό του.

Οι γκριμάτσες του προσώπου του και η χαρακτηριστική φωνή του είναι οικείες σε μικρούς και μεγάλους. Ξεκίνησε στον κινηματογράφο σαν κομπάρσος, αλλά σύντομα άρχισε να παίρνει μεγαλύτερους ρόλους. Δεν σπούδασε υποκριτική αλλά καταξιώθηκε στο χώρο και εμφανίστηκε σε περισσότερες από 50 ταινίες, στο πλευρό διάσημων πρωταγωνιστών.

 

Βαγγέλης Καζάν

 

Βαγγέλης_Καζάν

 Ο Βαγγέλης Καζάν ήταν Έλληνας ηθοποιός χαρακτήρων, ο οποίος έπαιξε σε ρόλους καρατερίστα. Γεννήθηκε το 1938 ως Βαγγέλης Καζαντζόγλου στο Ναύπλιο. Η καριέρα του στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο διήρκεσε μισό αιώνα περίπου. Έκανε θεατρικές σπουδές στη σχολή του Μιχαηλίδη.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1960 και στον κινηματογράφο το 1953. Συνεργάστηκε πολλές φορές με το Θόδωρο Αγγελόπουλο και βραβεύτηκε με το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1975, για το ρόλο του στην ταινία “Θίασος”. Πέρα από την ηθοποιία, ο Καζάν είχε ασχοληθεί και με το στίβο, καθώς είχε λάβει μέρος σε αγώνες δρόμου. Πέθανε από καρκίνο, στις 10 Μαρτίου του 2008 στην Αθήνα.
Ο Βαγγέλης Καζάν, ο καρατερίστας, ο ενεργός πολίτης, ο καλλιτέχνης με την ξεχωριστή συμβολή στους αγώνες για την ειρήνη.Οι ειρηνοδρομίες για τον Βαγγέλη Καζάν ήταν μέρος της ζωής του και των “πιστεύω” του.

Τόλης Πολάτος

τολης

 

Ο Τόλης Πολάτος ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε το 1945 και πέθανε το 2002 μόλις 57 ετών.

Γιάννης Αργύρης
Γιάννης Αργύρης

Ο Γιάννης Αργύρης (Σχηματάρι Βοιοτίας 1918 − 22 Ιουλίου 1993) ήταν Έλληνας ηθοποιός με πενηντάχρονη σταδιοδρομία, από τους γνωστότερους της γενιάς του. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με το Θίασο Καρούσου στα 1937, στον Οθέλλο σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ερμήνευσε, έκτοτε, εκατοντάδες ρόλους, τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο (ΔράκοςΝεκρή Πολιτεία, κ.ά.), αλλά και στην τηλεόραση(Η Γειτονιά μας κ.λ.π.). Ήταν πατέρας του αρχιμουσικού Σπύρου Αργύρη

Βασίλης Μπουγιουκλάκης
βασίλης μπουγιουκλάκης
Έλληνας ηθοποιός με θητεία και στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία.Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1944 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ταυτίστηκε στην αρχή της καριέρας του με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, με το οποίο συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια («Βόιτσεκ», «Δράκος», «Το παιχνίδι των ρόλων», «Η βέρα» – «Το τάβλι», «Δάφνες και πικροδάφνες»). Έπαιξε, επίσης, πλάι στην Τζένη Καρέζη («Ο εχθρός λαός»), για να εξελιχθεί σε πληθωρικό πρωταγωνιστή της κωμωδίας, να συνεργασθεί με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον Θανάση Βέγγο και να γίνει θιασάρχης. Το 1980 δημιούργησε παιδική σκηνή και ανέβασε το έργο της γυναίκας του Διάνας «Το παράξενο όνειρο του Βασίλη». Το έργο παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, καθώς και στην ελληνική ομογένεια της Αμερικής, του Καναδά και της Ευρώπης. Έπαιξε σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου («Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού») και τον Μεταξά στον «Ελευθέριο Βενιζέλο» του Παντελή Βούλγαρη. Πρωταγωνίστησε στο σίριαλ της ΕΤ2 «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού» σε κείμενα του Κώστα Πρετεντέρη, ενώ είχε κάνει και δίσκο με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Γιώργο Μανιώτη με τον τίτλο «Το όνειρο του Βασίλη», καθώς και εκπομπές στο ραδιόφωνο. Στον Βασίλη Μπουγιουκλάκη ανήκε η φωνή του Δήμαρχου Χαρχούδα της εξαιρετικής εκπομπής «Λιλιπούπολη» του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκη. Έντονα πολιτικοποιημένος στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ταυτίστηκε με την εκπομπή «Κάμερα αλήθεια» που παρουσίαζε από το «Κανάλι 29» του Γιώργου Κουρή στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, με ζωντανό ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από λαϊκές αγορές. Μάλιστα, σε κάποια επίσκεψή του σε λαϊκή αγορά είχε δεχθεί επίθεση από έναν αγανακτισμένο παραγωγό και είχε τραυματισθεί. Από το «Ράδιο Αθήνα» του συγκροτήματος Κουρή παρουσίαζε την εκπομπή «Μια σκελίδα σκόρδο». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε μπαρκάρει στα καράβια, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 1999 στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου νοσηλευόταν με εγκεφαλικό. Η κηδεία του έγινε την επομένη στο ναό της Ευαγγελίστριας στη Νίκαια και η ταφή του στο Νεκροταφείο της Νεάπολης.
Γιώργος Γαβριηλίδης

 Γιώργος Γαβριηλίδης

Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους πιο γνωστούς δευταραγωνιστές της μεγάλης οθόνης. Ο Γιώργος Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908 και καταγόταν από καλλιτεχνική οικογένεια. Ήταν γιος του ηθοποιού Περικλή Γαβριηλίδη και της ηθοποιού Αγγέλας Γαβριηλίδου. Σπούδασε υποκριτική στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και ξεκίνησε από μικρός να μετέχει σε έργα πρόζας. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1925 με το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Ψυχοπατέρας» και προς το τέλος της δεκαετίας του ‘30 άρχισε να μετέχει σε μουσικούς θιάσους και να παίζει σε οπερέτες και επιθεωρήσεις. Το 1947 έγινε συνθιασάρχης με τη Μαρίκα Κρεββατά και τη Μαρίκα Νέζερ και από το 1955 έως το 1957 με τη Μαρίκα Κρεββατά, τις αδελφές Καλουτά και τη Ρένα Ντορ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η ριζική στροφή του προς τα έργα πρόζας. Η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά χρονολογείται από το 1936, όταν συμμετείχε μαζί με τον πατέρα του στην ελληνοτουρκική παραγωγή «Ο Κακός Δρόμος», σε σκηνοθεσία Μουχσίν Ερτουγρούλ και σενάριο Γρηγορίου Ξενόπουλου. Γνωστός έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και τη δεκαετία του ‘60, τη χρυσή εποχή του εμπορικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. Αξέχαστες έχουν μείνει οι ερμηνείες του στις κωμωδίες της Φίνος Φίλμ «Μία Ιταλίδα από την Κυψέλη» (1968), στο ρόλο του ελληνοαμερικανού Τζον Πάρκερ και «Μια τρελλή τρελλή σαραντάρα» (1966), στο ρόλο του κουφού γαμπρού που τον προξενεύουν στη Ρένα Βλαχοπούλου. Αν και δευτεραγωνιστής, ο Γιώργος Γαβριηλίδης κατάφερνε να κλέβει πάντα κάτι από τη λάμψη των πρωταγωνιστών και να κάνει αισθητή την παρουσία του με το πηγαίο και μεστό παίξιμό του. Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Μαρίκα Κρεββατά (1910-1994), με την οποία έπαιξαν στον κινηματογράφο το ρόλο του ζευγαριού που τσακώνεται, στην ταινία «Η γυναίκα μου τρελλάθηκε» (1966). Ο Γιώργος Γαβριηλίδης πέθανε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 1982, σε ηλικία 74 χρονών.
Πέτρος Λοχαΐτης
Πέτρος ΛοχαΐτηςΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1933.
Ο ηθοποιός Πέτρος Λοχαΐτης έγινε γνωστός στο κοινό από τους δεύτερους ρόλους που ερμήνευε κυρίως σε ταινίες με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι δύο ηθοποιοί εκτός από συνεργάτες ήταν και πολύ καλοί φίλοι. Οι πιο γνωστοί του ρόλοι ήταν στις ταινίες «η κόρη μου η σοσιαλίστρια» και η αρχόντισσα και ο αλήτης». Στην πρώτη υποδύθηκε το καρφί του Λάμπρου Κωνσταντάρα (πατέρα της Βουγιουκλάκη) και στη δεύτερη τον ψευτοντετέκτιβ Νέστορα, που έψαχνε την εξαφανισμένη Βουγιουκλάκη για να κερδίσει την αμοιβή που θα έδινε ο πλούσιος πατέρας της. Αν και οι ρόλοι του δεν ήταν πρωταγωνιστικοί, οι ερμηνείες του ξεχώρισαν. Ο ηθοποιός θα μπορούσε να έχει αφήσει μεγαλύτερη κινηματογραφική παρακαταθήκη, αν δεν έφευγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών… Είχε ένα γιο. Ήταν κάτοικος του Κολωνού, στην Αθήνα.
Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, στον Θεολόγο όπου διατηρούσε εξοχικό το 1976, όταν το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε σε βράχο. 
Γιώργος Τσιτσόπουλος
γιώργος τσιτσοπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929.
Κάτοικος Καλλιθέας, ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο.
Πέθανε, νικημένος από τον καρκίνο στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών στις 24 Απριλίου 2006 σε ηλικία 77 ετώνΜιλώντας στην εφημερίδα Το Βήμα τον Ιούλιο του 2000, ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, συνηθισμένος σε δεύτερους, υποστηρικτικούς ρόλους, δήλωνε: «Είμαι ο μεγάλος δεύτερος». Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε τιμηθεί με το θεατρικό βραβείο «Κάρολος Κουν», για την ερμηνεία του στον ρόλο του πάστορα Μάντερς, στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Στη χώρα Ίψεν, που είχε ανεβεί στο Ανοιχτό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. «Από την αρχή της καριέρας μου στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, το 1955, λίγες είναι οι στιγμές, λίγοι οι ρόλοι που μπορώ να πω ότι κάτι συνέβη. Θα ήθελα να αναφερθώ στον τρελό της Δωδεκάτης νύχτας με τον Ευαγγελάτο στο Εθνικό, στον Φιλέα Φογκ στο Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, πάλι με τον Ευαγγελάτο στο Αμφι-Θέατρο, στον Ηθοποιό στο Βυθό του Γκόρκι, στο φεγγάρι στο Ματωμένο γάμο με τους Παξινού – Μινωτή, στον πάστορα Μάντερς στη Χώρα Ίψεν του Καμπανέλλη» θυμόταν τότε ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, ανατρέχοντας στη θεατρική του σταδιοδρομία. Όσο για τον ελληνικό κινηματογράφο, τη χρυσή εποχή του οποίου έζησε ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του στις ταινίες Η Αλίκη στο ΝαυτικόΟι Γαμπροί της ΕυτυχίαςΚάτι να ΚαίειΝύχτα ΓάμουΓαμπρός από το ΛονδίνοΟ Ξυπόλητος ΠρίγκηψΞύπνα ΒασίληΗ Παριζιάνα κ.α.
Δημήτρης Μπισλάνης
δημητρης μπισλάνης
Γεννήθηκε το 1930 στην Θεσσαλονίκη.
Είχε φιλικές σχέσεις με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα με τον οποίο έπαιξε σε διάφορες ταινίες. Ήταν γνωστός «κακός» στον κινηματογράφο, αλλά και σε ρόλους Μανιάτη.
Πέθανε πολύ νέος, την Πρωτομαγιά του 1977, στο νοσοκομείο του Βερολίνου στη Γερμανία, ύστερα από γάγγραινα που του είχαν κόψει το πόδι. 
Η κηδεία του έγινε από το Νεκροταφείο της Καλλιθέας με τραγικές φιγούρες τους γονείς του και τα 2 αδέρφια του. 
Την εξόδιο ακολουθία την έψαλε ο ίδιος ο αδερφός του, ο πάτερ Χαραλάμπος. 

κωστας καραγιωργης

Γεννήθηκε στην Άνδρο το 1938. Σύζυγος του ηταν η χορεύτρια Στέλλα Λιβανίου. Γιος του ο επίσης ηθοποιός Νίκος Καραγιώργης. Έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’80 «Το κανάλι των παρανόμων».

Πέθανε στις 13 Μαΐου 1989 στο Τορόντο, από ανακοπή της καρδιάς.

Αλέκος Ζαρταλούδης


Picture

Γεννήθηκε στη Χίο το 1929.
Πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου του 2007.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανέστης Βλάχος

Γεννήθηκε στην Προσορμισμένη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου του 1937 και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Ανήκει στη γενιά της προσφυγιάς και του πολέμου. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου. Πολυτάλαντος ηθοποιός με πολλές βραβεύσεις και με πάρα πολλές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου στο ενεργητικό του. Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία Το κορίτσι με τα μαύρα, όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο. Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο “Θάψτε τους νεκρούς”, (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του Ηρακλής σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε ενώ μέχρι να αναρρώσει τον φρόντιζαν στο σπίτι τους. Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία ”Το κορίτσι με τα μαύρα”, όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο. Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη ”ο φόβος” κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους ενσαρκώνντας συνήθως τον τύπο του ”σκληρού”. Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο “Θάψτε τους νεκρούς”, (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία ”Αυτόπτης μάρτυρας”. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Ήταν κουμπάρος με τον Νίκο Ξανθόπουλο (τον πάντρεψε ο Ξανθόπουλος) και αχώριστος φίλος, όπως και με τον Γιώργο Φούντα. Έκανε και μια guest εμφάνιση στην ”Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου”, στο ρόλο… της αρκούδας!

Τον Δεκέμβριο του 2013 σε συνέντευξή του διαβάζουμε τα εξής : “Όταν τον ρωτάς για την υποκριτική, τον πιάσει νοσταλγία. «Είναι ωραίο επάγγελμα, είναι λειτούργημα για μένα». Και τονίζει ότι δεν θα συμβούλευε κανέναν νέο να ασχοληθεί με την υποκριτική: «Δεν συστήνω σε κανέναν να γίνει ηθοποιός, δεν υπάρχει πολιτισμός στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι αυτοκτονούν από την πείνα. Πού να δουλέψουν; Την καλή εποχή είχαμε συνέχεια δουλειές και θέατρο. Τώρα, υπάρχει μόνο διάλυση». Τον χρόνο του τον περνά μέσα στο σπίτι. Κάποιες φορές πηγαίνει στην πλατεία Βικτωρίας για να πιει έναν καφέ με τους φίλους του. Μένει στο κέντρο της Αθήνας και έρχεται αντιμέτωπος με την εγκληματικότητα που επικρατεί στην περιοχή. «Φοβάμαι, στη γειτονιά που μένω. Πουλάνε ναρκωτικά λες και πουλάνε πασατέμπο». Αυτή την περίοδο, παρότι συνταξιούχος, εμφανίζεται στον Οίκο ευγηρίας στο θέατρο Ορφέας. Αλλά δηλώνει πολύ πικραμένος με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το θέατρο. «Είμαι πολύ πικραμένος, αλλιώς περίμενα τα γηρατειά, αλλιώς τα βρήκα», και αναφέρει ότι του λείπει η γαλήνη και η ησυχία”.

( Πηγή :http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/616458/ti-kanei-simera-o-anestis-vlahos)
Κώστας Μεντής


Picture

 Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1913.
Ήταν θείος της ηθοποιού Νένας Μεντή και του επίσης ηθοποιού Χρήστου Βαλαβανίδη
Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, που έκανε συνεχώς πλάκες, ενώ από το πρωί ως το βράδυ, έλεγε ανέκδοτα κάνοντας τον, πάντα το επίκεντρο της παρέας. 
Πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 1983.
Τάσος Γιαννόπουλος

Picture

 Γεννήθηκε το 1931.
Δυστυχώς όταν γνώρισε την επιτυχία κι έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό, τότε χτυπήθηκε από κίρρωση του ήπατος και πέθανε στις 8 Νοεμβρίου του 1977 , σε ηλικία μόλις 46 ετών.
Μαυρόπουλος Άγγελος

Picture

 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1901
Το ντεμπούτο στο κινηματογράφο, το εκανέ αρκετά αργά, σε ηλικία 50 ετών, στην κωμωδία ”Ένας Βλάκας και Μισός”. 
Το 1930, παντρεύτηκε για ένα σύντομο διάστημα με την ηθοποιό Μαρίκα Κρεββατά και απέκτησαν μία κόρη, την επίσης ηθοποιό Γκέλλυ Μαυροπούλου
Πέθανε στις 5 Μαρτίου 1979.
Ζώρας ( Ζωγράφος ) Τσάπελης

Picture 

Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1921 και πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιανουαρίου 2002.

Δούκας Κώστας


Picture

Ο Κώστας Δούκας (πραγματικό όνομα Ασλανίδης), γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1895.
Για το πότε πέθανε, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε ότι πέθανε το 1967 κι άλλοι αργότερα, γιατί με αυτό το όνομα, σε διάφορες ταινίες εμφανίζεται το όνομά του, ειδικά ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
 Νίκος Φέρμας

Picture

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 και το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Νίκος Χατζηανδρέου.
Πέθανε στις 14 Αυγούστου 1972 και κηδεύτηκε στην Ηλιούπολη
Ζαννίνο

Picture 

Ο Ζαννίνο, κατά κόσμον Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1923 στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης.
Το 1951 γεννήθηκε η κόρη του, Σόφη Ζανίνου, η οποία κράτησε το καλλιτεχνικό όνομα του πατέρα της σαν επώνυμο και ασχολήθηκε κι αυτή με την ηθοποιία.
Ο Ζαννίνο πέθανε στην Αθήνα στις 27 Μαΐου του 1995. Κηδεύτηκε στην Νέα Ερυθραία Αττικής.
Βουρνάς Λευτέρης

Picture

 Γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. 
Ο Βουρνάς ήταν ένας άνθρωπος εσωστρεφής και τα τελευταία χρόνια υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα. 
Αυτοκτόνησε την 1 Ιουλίου του 1987 
Γιώργος Κάππης

Picture

 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929.
Πέθανε το Μάιο του 1999. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο της Γλυφάδας.
Νάσος Κεδράκας 

Picture 

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 21 Νοεμβρίου 1915
Πέθανε στις 25 Αυγούστου του 1981.
Μάκης Δεμίρης

Picture 

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κουλούμπας Πρόδρομος.Αυτό που εκπλήσσει βλέποντας κανείς το βιογραφικό του Μάκη Δεμίρη, είναι οι αναρίθμητες ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει. Από το 1965 έως το 1984 το όνομά του έχει συμπεριληφθεί στους τίτλους περίπου 80 ταινιών, ενώ παρουσία έχει, εκτός από το θέατρο, και στην εποχή της βιντεοκασέτας.
Πρόσωπο με χαρακτηριστικά που δεν λησμονούνται, το Μάκης Δεμίρης είναι μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις δεύτερου ή τρίτου ρόλου. Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και στο Ωδείο Αθηνών, και συνεργάστηκε με μεγάλες πρωταγωνίστριες, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Ρένα Βλαχοπούλου.
Κατά τη δεκαετία του 1980 αντιμετώπισε πρόβλημα με τον καρκίνο του φάρυγγα, και ενώ όλα έδειχναν ότι η υγεία του εξελισσόταν καλά, πέθανε τις 14 Οκτωβρίου 1999 στο σπίτι του, στην Αθήνα, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 60 ετών
Μερικές από τις ταινίες που έχει συμμετάσχει είναι: «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), «Η βουλευτίνα» (1966), «Το κορίτσι του Λούνα παρκ» (1968), «Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης μαδιάμ» (1969), «Η κόμισσα της Κέρκυρας», «Ρόδα τσάντα και κοπάνα Νο2» (1983)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και πέθανε στην ίδια πόλη από καρκίνο, στις 14 Οκτωβρίου 1999.
Θόδωρος Μορίδης

Picture

Γεννήθηκε το 1905 στην Κύπρο και πέθανε το Δεκέμβριο του 2003 σε ηλικία 98 ετών.
Ήταν σύζυγος της επίσης ηθοποιού Τζόλυς Γαρμπή.
Γεννημένος το 1905 στη Λεμεσό της Κύπρου, ο Θόδωρος Μορίδης πρωτοεμφανίστηκε το 1924 με το θίασο των Βεάκη – Νέζερ στο έργο «Για την αγάπη της». Μαζί τους συμπρωταγωνίστησε και στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή κ.ά.
Κώστας Παπαχρήστος

Picture 

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1916 και πέθανε στην Αθήνα το 1995.
Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.
Δεν είχε παιδιά. 
Είχε επίσης πολύ μεγάλη συλλογή από στρατιωτικές κι αστυνομικές στολές, τις οποίες χρησιμοποιούσαν στις ταινίες που έπαιζε.
Πέτρος Πανταζής

Picture 

Γεννήθηκε το 1937 στο Μεταξουργείο (Αθήνα).
Ήταν παντρεμένος πολλά χρόνια, με την ηθοποιό και Σταρ Ελλάς του ’67, Έλια Καλλιγεράκη . 
Eίχαν αποκτήσει έναν γιο και ζούσαν στη μονοκατοικία τους, στο Γαλάτσι, απομακρυσμένοι απ΄ τα θεατρικά και κινηματογραφικά δρώμενα . 
Πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου 2008.
Θανάσης Μυλωνάς

Picture 

Γεννήθηκε στο Μπογιάτι της Αθήνας το 1938.
Σύζυγος της Κατερίνα Βασιλάκου.
Πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 1989 από καρκίνο σε ηλικία 51 ετών.
Φερνάντο Σάντσο

Picture 

Γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1916, στη Σαραγόσα της Αραγονίας της Ισπανίας και πέθανε στις 31 Ιουλίου 1990 στη Μαδρίτη από καρκίνο

Τάκης Χριστοφορίδης 


Picture 

Ο Τάκης Χριστοφορίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός και ξάδερφος του επίσης ηθοποιού Περικλή Χριστοφορίδη
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914 και πέθανε στην Αθήνα το 1973 από πνευμονία που έπαθε από τις “κακουχίες” μιας σκηνής σε κάποιο γύρισμα.
Γιώργος Βελέντζας
γιώργος βελεντζας
Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27». Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», και στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο . Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι). 
Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.
fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!