Skip to main content

Το πρωί της Τρίτης 23 Αυγούστου 2016 άφησε την τελευταία του πνοή στο Αγία Ολγα όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες ο ζεν πρεμιέ του ελληνικου κινηματογράφου και σπουδαίος θεατρικός ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης. Τα Θ.Π τιμούν την μνήμη του μεγάλου ηθοποιού μ’ένα μοναδικό αφιέρωμα μέσα από τα θεατρικά προγράμματα της ζωής του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

 Θρυλικός ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του 1960, ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936. Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο. Συγκεκριμένα σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη. Απέκτησε την άδεια του ηθοποιού το 1956 ως «εξαιρετικό ταλέντο» και την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη εμφάνισή του ως επαγγελματίας στο θέατρο Κοτοπούλη – Ρεξ. Το έργο ήταν ο «Κορυδαλλός» και δεν ήταν το πρώτο του καθώς είχαν προηγηθεί συμμετοχές του σε διάφορους θιάσους του Πειραιά την πενταετία 1950 – 1955.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Οι πρώτες του εμφανίσεις στο θέατρο ήταν ερασιτεχνικές. Από το 1950 έως το ΄55 έπαιξε στα έργα «Ο έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ, «Ο Αυγερινός και η Παύλια», Τοπικός παράγων» κ.α. Το 1955 συμμετείχε στο θίασο Κρ.Παπά -Σπ.Μουσούρη στο θεατρο «Χαν» Θεσσαλονίκης παίζοντας στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και στην «Ερωφίλη» του Γ.Χορτάτζη. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε στο θέατρο «Κοτοπούλη- Ρεξ» το 1956 με τον «Κορυδαλλό» του Ζ.Ανούιγ. Στο θέατρο Κοτοπούλη έπαιξε στις παραστάσεις«Σιμούν» (Λένορμαν),« Η διαθήκη μου» (Σασά Γκιτρύ), «Ρέκβιεμ για μια μοναχή» (Ου.Φώκνερ), «Οθέλλος» (Σαίξπηρ), «Λυσσασμένη γάτα» (Τ.Ουίλιαμς), κ.α ενώ το 1957 συνέχισε στο θίασο των Ντίνου Ηλιόπουλου -Άννας Κυριακού με τα «Παλάτια στην άμμο» του Στεφ.Φωτιάδη, «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» κ.α.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

Συνεργάστηκε ακόμη με τον θίασο της Βίλμας Κύρου στα έργα «Τριακόσιες λέξεις στο λεπτό» του Λ.Φοντόρ, στο θίασο της Μαίρης Αρώνη όπου ερμήνευσε τον Δημήτριο Υψηλάντη στην «Μαντώ Μαυρογένους», στη «Διαβολεμένη μυλωνού» του Αλ.Κασσόνα. Το 1960 έγινε συνθιασάρχης με την Μ.Λαλοπούλου και   ένα χρόνο αργότερα σχημάτισε το δικό του θίασο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 συνεργάστηκε με τους :  Χρήστο Ευθυμίου, Γκάρυ Μαυροπούλου, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Σαμαρούλα Γιούλη, Μιράντα Μυράτ, Χριστίνα Σύλβα, Τζένη Καρέζη, Γιάννη Φέρτη,  Ξένια Καλογεροπούλου, Μάρω Κοντού, Σταύρο Ξενίδη, Αλεξάνδρα Λαδικού, Μαίρη Χρονοπούλου, Ανδρέα Φιλιππίδη, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Άγγελο Αντωνόπουλο κ.α. Την περίοδο 1970 έως και το 1973 δούλεψε με την Κάκια Αναλυτή και τον Κώστα Ρηγόπουλο στις παραστάσεις «Αγάπη μου Ουάουα» του Φρ.Καμπώ και στο «Ερωτας και πολιτική» του Λ.Βερνέιγ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

Από τα μέσα της δεκαετίας του 70 έως και το 1983 που επανήλθε, απουσίασε από τη θεατρική ζωή. Η επιστροφή του συνδέθηκε με μια διάθεση για αλλαγή στην καριέρα του το 1983 στο «Θέατρο της 3ης Σεπτεμβρίου» στον οποίο έπαιξε με την Γιούλα Γαβαλά στη «Μικρούλα φελάχα γιουλαλάμ» του Νίκου Περέλη. Ακολούθησε το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπέρναντ Σω στο Εθνικό θέατρο, οι «Ακρότητες» με την  Κάτια Δανδουλάκη , ο «Κύριος» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου που ανέβασε και σκηνοθέτησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου στη «Στοά» το 1986.

Εκείνη την περίοδο ξεχώρισε και η συνεργασία του με τον Θύμιο Καρακατσάνη στη «Βίδα» του Γιάννη Ξανθούλη,  ενώ το 1988 στο «Αλάμπρα» με δικό του θίασο και συμπρωταγωνιστή τον Βασίλη Διαμαντόπουλο ανέβασαν το «Σλούθ» του Άντονι Σάφφερ. Τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν στην «Καρυδόπιτα» στο θέατρο «Αναλυτή».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του έγινε το 1957 στην ταινία «Τρία παιδιά Βολιώτικα», μια κωμωδία του Δημήτρη Αθανασιάση με συμπρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο. Ηταν η αρχή μιας πλούσιας καριέρας στο σινεμά που όπως συνέβη με τους περισσότερους ηθοποιούς της γενιάς του Μπάρκουλη θα περιελάμβανε όλα τα είδη. Κωμωδίες, φουστανέλες, δράματα, αστυνομικές ταινίες, πολεμικές ταινίες κ.α.
 
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα. Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός και αυτό φαίνεται από το ότι έπαιξε σε παραπάνω από 110 ταινίες.
Ανδρέας Μπάρκουλης

ΜΕ ΤΟ ΘΙΑΣΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Αρκεί να πούμε ότι μόνον το 1959 βγήκαν στις αίθουσες 12  ταινίες  του: «Ανθισμένη Αμυγδαλιά», «Εγκλημα στο Κολωνάκι», «Ενας Βλάκας και Μισός», «Η Λίμνη των Στεναγμών», «Η Μουσίτσα», «Μπουμπουλίνα», «Ναυάγια της Ζωής», «Ο Γιάννος κι η Παγώνα», «Ο Θύμιος Τάκανε Θάλασσα», «Οταν το Μίσος Κυβερνά», «Το Παραστράτημα μιας Αθώας» και «Ψιτ… Κορίτσια!»
Πάντα είχε το δικό του ευρωπαϊκό στιλ και ένα σεξαπίλ που γοήτευε τις γυναίκες, εξ’ ού και η  θρυλική ατάκα «Κορίτσια ο Μπάρκουλης» που τον σημάδεψε σε όλη του την ζωή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΙΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ

Στην μεγάλη οθόνη υπήρξε παρτενέρ της Αλίκης Βουγιουκλάκη («Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Η μουσίτσα»), της Τζένης Καρέζη («Τζένη Τζένη»), της Κάκιας Αναλυτή («Τα νιάτα θέλουν έρωτα») και της Ρένας Βλαχοπούλου («Μια τρελή… τρελή… σαραντάρα», «Βίβα Ρένα») και όταν η μεγάλη κρίση του ελληνικού σινεμά ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Μπάρκουλης έπαιξε σε αρκετές φτηνές ερωτικές ταινίες όπως το «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα», η «Πρόκληση» και τα «Παιδιά των λουλουδιών» του Ομηρου Ευστρατιάδη.
 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΠΑΡΑΓΜΟΥ” ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΑΝΤ ΣΩ

Η δεκαετία του 1970 ήταν ακόμη χειρότερη για τον Μπάρκουλη αφού νομικής φύσεως προβλήματα τον ανάγκασαν να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου  εργάστηκε ως τραγουδιστής. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του έπαιξε στην τεράστια επιτυχία «Η βαλίτσα του παπά» (1978) του Ντίμη Δαδήρα και δέκα χρόνια αργότερα ο Γιώργος Πανουσόπουλος του έδωσε τον κεντρικό ρόλο της ερωτικής ταινίας «Μ’ αγαπάς;».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

Ο Μπάρκουλης που παντρεύτηκε τρεις φορές (η πρώτη από τις τρεις συζύγους του ήταν η ηθοποιός Αλέκα Στρατηγού) συνέχισε για ένα διάστημα και στο θέατρο ενώ έπαιξε και στην τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν εξαιρετικά κλονισμένη. Το 2002 ο Δημήτρης Κολλάτος του έδωσε τον τελευταίο ρόλο του στο σινεμά, στην ταινία «Αλέξανδρος και Αϊσέ».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ

Συλλυπητήρια μηνύματα

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, λέγοντας ότι ο Ανδρέας Μπάρκουλης «υπηρέτησε με συνέπεια και συστηματικότητα το σινεμά και το θέατρο. Υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του, αφήνοντας το προσωπικό του ανεξίτηλο στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο».

«Έφυγε σήμερα, μετά από μακρόχρονη ασθένεια,  ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της γενιάς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τϋπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

«Ο  Ανδρέας Μπάρκουλης  γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936, και αποφοίτησε από τη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Από το  1956 έπαιξε σε περισσότερα από 80 θεατρικά έργα, υπηρετώντας τα περισσότερα θεατρικά είδη. Υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης και συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του.  Ευρύτερα γνωστός, όμως, έγινε από τον κινηματογράφο. Από το 1957, που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης στην «Μαρία Πενταγιώτισσα», έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Συμμετείχε, επίσης, σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε   παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας.

»Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ζεν πρεμιέ της μεγάλης οθόνης.  Μαζί του φεύγει μια λαμπρή σελίδα του ελληνικού κινηματογράφου, όταν ακόμα αυτός παρήγαγε μύθους και λαϊκά είδωλα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, για την απώλεια του Ανδρέα Μπάρκουλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

«Έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός ηθοποιός, που τίμησε την τέχνη του και την υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση.

»Ο Ανδρέας Μπάρκουλης συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες που, ακόμα και τώρα, αρκετές δεκαετίες μετά, εξακολουθούν να συγκινούν και να είναι δημοφιλείς και στις νεότερες γενιές.

»Ανήκε στην παλιά γενιά των ηθοποιών, οι οποίοι διήνυσαν την καλλιτεχνική τους διαδρομή με μοναδικό “όπλο” το λαμπερό ταλέντο τους και την απαράμιλλη εργατικότητά τους.

»Ο Ανδρέας Μπάρκουλης όμως έλαμψε και στο θέατρο, ενσαρκώνοντας ρόλους που ξεχώρισαν.
Θα μείνει αξέχαστος. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΑΙΡΗ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟ

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!