Skip to main content

Αξέχαστα θεατρικά ζευγάρια στη σκηνή και στον κινηματογράφο, συχνά και στη ζωή, έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ελληνικό θέατρο και κληροδότησαν αξέχαστες ερμηνείες αλλά και μεγάλα πάθη. 
Τα Θ.Π τα θυμούνται μ’ένα μοναδικό φωτογραφικό αφιέρωμα!

Δημήτρης Χορν – Έλλη Λαμπέτη

Ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη ήταν ζευγάρι και στον κινηματογράφο και στη ζωή. Γνωρίστηκαν όταν η Λαμπέτη ήταν φοιτήτρια στη δραματική σχολή και το πρώτο συναίσθημα που ένιωσαν ο ένας για τον άλλον, ήταν η αντιπάθεια. Σύντομα όμως, η αντιπάθεια μετατράπηκε σε έναν θυελλώδη έρωτα.

Λαμπέτη-Χορν

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης είχε πει στη «Μηχανή του χρόνου», πως  όταν οι δύο ηθοποιοί είχαν γύρισμα, προσπαθούσε να τους κρατήσει χωριστά τις νύχτες για να μην είναι εξαντλημένοι την επόμενη μέρα στο γύρισμα. Η σχέση τους ήταν αγαπημένο θέμα του κοινού και των δημοσιογράφων. Μετά από έξι χρόνια κοινής ζωής, το 1959, ο Χορν και η Λαμπέτη χώρισαν.

xorn_lampeth500_b

Η είδηση δεν άρεσε καθόλου στους πιστούς θαυμαστές τους. Κανείς δεν έμαθε τους λόγους που οδήγησαν το ζευγάρι να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Οι δυο καλλιτέχνες σοβαροί και επιλεκτικοί στις παρέες τους, προστάτευαν το μυστικό τους μέχρι το τέλος. Για πολλά χρόνια δεν μιλούσαν καν μεταξύ τους, ενώ από τη στιγμή του χωρισμού, δεν έπαιξαν ποτέ ξανά μαζί…. 

Αλίκη Βουγιουκλάκη – Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Στις 17 Ιανουαρίου του 1965 η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ  ενώνονται με τα ιερά δεσμά του γάμου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον λόφο των Δελφών. Μάλιστα, η πρόταση γάμου έγινε πάνω στη θεατρική σκηνή, μπροστά στα έκθαμβα μάτια των θεατών. 

αλικη βουγιουκλάκη

Υπήρξαν ένα από τα πιο αγαπητά ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου, με την ένταση, το πάθος και την λάμψη να παίζουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στο σινεμά και στο θέατρο. Μια σημαντική στιγμή κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους στάθηκε ο ερχομός του γιου τους, Γιάννη.

anekdotes-fotografies-tis-vougiouklaki-se-kotero-me-ton-papamichail

Ύστερα από δέκα χρόνια γάμου, το 1975, το ζευγάρι αποφασίζει να μην είναι πια μαζί, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων. Όπως ανέφεραν τα δημοσίευματα της εποχής, η κρίση ξέσπασε από την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπου έδωσαν έναν “επικό” καβγά.

Τζένη Καρέζη – Κώστας Καζάκος

Ήταν Οκτώβριος του 1967. Η Τζένη Καρέζη πρωταγωνιστεί με τον Κώστα Καζάκο στην ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» και στα γυρίσματα ερωτεύονται. Είχαν συναντηθεί πολλές φορές, αλλά πριν από εκείνο το γύρισμα ήταν σαν να μην είχαν ξαναδεί ποτέ ο ένας τον άλλον. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 5 Αυγούστου του 1968, ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας.

TZENH500A_b

Η τελετή του γάμου τους ήταν ακριβώς αντίθετη από τον πρώτο γάμο της Τζένης με τον Ζάχο Χατζηφωτίου. Έγινε μεταξύ λίγων, καλών φίλων και συγγενών και χωρίς υπερβολές.Πήγαν με τα πόδια στην εκκλησία από το σπίτι και η Τζένη φορούσε ένα μίνι νυφικό. Μετά ακολούθησε φαγητό στη βεράντα του σπιτιού του ζευγαριού, δεν έκαναν ποτέ ούτε μία σκέψη για δεξίωση. 

tzeni_530_530

Περίπου ένα χρόνο μετά τον γάμο, τον Απρίλιο του 1969, η ευτυχία του ζευγαριού ολοκληρώθηκε με τον ερχομό στη ζωή του γιού τους, Κωνσταντίνου. Η γέννησή του αναμενόταν κοντά στην 21η Απριλίου, κάτι που σήμαινε ότι αν γεννιόταν εκείνη την ημέρα θα τον βάπτιζε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ή ο Στυλιανός Παττακός. Η Καρέζη και ο Καζάκος δεν διανοούνταν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο και είχαν καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο ώστε να κρύψουν το μωρό! Ευτυχώς, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου. 

Ξένια Καλογεροπούλου – Γιάννης Φέρτης

Η Ξένια Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1936. Εκτός από ηθοποιός είναι και θεατρική συγγραφέας. Πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 50 θεατρικά έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1938 στην Αθήνα και κατάγεται από το χωριό Δάφνη του Νομού Φθιώτιδας. Ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. 

giannis-fertis-people-58-4

Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχες μαζί ανέβασαν σημαντικά έργα όπως “Ο Γλάρος” Α. Τσέχωφ, “Αφροδίτη και Ντέτεκτιβ” του Π. Σάφερ, “Καημένε μου Μάρικ” του Α. Αρμπούζωφ, “Ο Σοβαρός Κύριος Ερνέστος” του Ο. Ουάιλντ, “Η Ηδονή της Τιμιότητας” του Λ. Πιραντέλλο, “Οι Πεταλούδες είναι Ελεύθερες” του Λ. Γκερς, “Ο Επιθεωρητής” του Ν. Γκόγκολ, “Το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι” του Τ. Πάτρικ, “Λουβ” του Μ. Σίσγκαλ, “Φτωχέ Φονιά” του Π. Κόχουτ, “Ο Άνθρωπος Το κτήνος και Η Αρετή” του Λ. Πιραντέλλο, “Ο Δάσκαλος” του Μπ. Μπρεχτ, “Βρικόλακες” του Ε. Ίψεν.

Άννα Καλουτά – Λάμπρος Κωνσταντάρας

Η Άννα Καλουτά και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν άρχισαν τους τσακωμούς. Έπαιζαν μαζί στο θίασο της Κοτοπούλη και οι καβγάδες τους ήταν κυρίως για το θέατρο. «Μήπως είστε ερωτευμένοι;», τους έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου μονίμως η Κοτοπούλη. Έξαλλοι και οι δύο, απαντούσαν θυμωμένα. «Εγώ μ’ αυτήν την ψηλογαϊδούρα;», έλεγε ο Λάμπρος. «Εγώ μ’ αυτόν τον άχαρο ψηλέα;», έλεγε η Καλουτά.

konstadaras

Στην ερωτική τους σκηνή στην παράσταση τα παθιασμένα φιλιά αρχικά ήταν ψεύτικα. Μέρα με τη μέρα, όμως, τα φιλιά έγιναν αληθινά. «Ωραία φιλάς», της είπε ένα βράδυ μετά την παράσταση ο Κωνσταντάρας. «Κι εσύ», του απάντησε η Καλουτά, και κάπου εκεί ένας έρωτας τρελός ξεκίνησε. Για την Άννα Καλουτά ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν ο άντρας που αγάπησε πιο πολύ στη ζωή της και ο πρώτος άντρας που δόθηκε ερωτικά.

κωνστανταρας

Οι εποχές ήταν διαφορετικές, η μητέρα της ήταν πάντα παρούσα στη ζωή της και στην καριέρα της, οπότε ήταν δύσκολο να μπορέσει να βρεθεί ερωτικά με κάποιον. Κάποια στιγμή έμεινε έγκυος, η τύχη όμως της έπαιξε σκληρό παιχνίδι: έχασε και τα δύο αγόρια από τη διπλή κύηση, αν και είναι αμφίβολο εάν θα τα κρατούσε, αφού δεν ήταν παντρεμένοι και οι εποχές ήταν πολύ διαφορετικές από τη σημερινή. Αν και αγαπούσε πολύ τον Λάμπρο, δεν ήθελε να είναι ανύπαντρη μητέρα. Η σχέση τους κράτησε πέντε χρόνια, ενώ χρόνια μετά η Άννα Καλουτά εξομολογήθηκε ότι ποτέ της δεν αγάπησε άλλο άντρα με το ίδιο πάθος και την ίδια ένταση, όπως τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Κώστας Ρηγόπουλος – Κάκια Αναλυτή

Ο Κώστας Ρηγόπουλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και παράλληλα θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου του 1930. Ο Κώστας Ρηγόπουλος και η Κάκια Αναλυτή ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

ANALYTH_RIGOPOULOS_500A_bΣυναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1955 και μόλις τρεις μήνες μετά τη γνωριμία τους, παντρεύτηκαν. Η Κάκια ήταν τότε 18 χρονών και σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου δίδασκε ο Δημήτρης Ροντήρης. Ο Κώστας ήταν 25 και έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της υποκριτικής. Είχε τελειώσει τη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου.

ριγοπουλος

Αρχικά οι γονείς της κοπέλας δεν συμφωνούσαν με τον γάμο, καθώς ο Ρηγόπουλος δεν είχε καταξιωθεί στον χώρο και δεν είχε σταθερό εισόδημα. Ο έρωτας των δύο νέων όμως, έσβησε κάθε εμπόδιο και οι γονείς της Αναλυτή έδωσαν την ευχή τους στο ζευγάρι. Η Κάκια Αναλυτή παντρεύτηκε τον Κώστα Ρηγόπουλο τo 1956.

Σπεράντζα Βρανά-Κώστας Βουτσάς

Το καλοκαίρι του 1959 η Σπεράντζα Βρανά γνωρίζει τον Κώστα Βουτσά. Η γνωριμία τους εξελίχτηκε σε μια θυελλώδη σχέση. Μεγάλος έpωτας, ζήλειες, καβγάδες, ξύλο, αρραβώνας, ετοιμασίες για γάμο, χωρισμοί και όλα αυτά παράλληλα με μια λαμπρή καριέρα και για τους δύο. Η Σπεράντζα Βρανά έγραψε στο βιβλίο της «Τολμώ»: «Ο Κώστας ήταν τρομερά φιλόδοξος, μεγαλομανής, αριβίστας. Ήξερε να ελίσσεται. Χρησιμοποιούσε όλα τα κόλπα για να πετύχει τους σκοπούς του. Καλοπερασάκιας. Στην αρχή, μου έκανε τον πολύ εpωτευμένο, έκανε ό,τι μπορούσε για να με ευχαριστήσει. Μου αγόραζε δίσκους με λατινοαμερικανικούς ρυθμούς, μου έκανε τον Danny Kaye για να γελάσω, ήταν πολύ κωμικός και ξεκαρδιζόμουν. Αν μ’ αγάπησε ο Κώστας (γιατί μ’ αγάπησε), αυτό συνέβη αργότερα. Μου φερόταν πολύ ωραία, ήταν πολύ τρυφερός μαζί μου, ζούσαμε πολύ αρμονικά.

erotes_60_6

Όσο η σχέση μας έδενε και πιο γερά, άρχισε τις ζήλειες. “Γιατί κάθεσαι στο καμαρίνι με τη ρόμπα ανοιχτή;”. Καβγάς! “Γιατί σου μίλησε ο τάδε συνάδελφος;”. Καβγάς! Όλα αυτά τα μικροκαβγαδάκια είχαν σαν αποτέλεσμα να τη βρίσκουμε πιο ωραία εpωτικά. Ο Κώστας ήταν τέλειος σαν εpαστής, τρυφερός και γλυκός. Στο κεφάλαιο δουλειά, όμως, ήταν φοβερός. Ήταν φιλόδοξος και βιαζόταν να φτάσει. Πάνω σ’ αυτό το θέμα είχαμε διαφορετικές αντιλήψεις. Η σχέση μας πέρασε από πολλά στάδια. Μέχρι ξύλο έπεσε στον πρώτο μας μεγάλο καβγά».

Στέφανος Ληναίος – Έλλη Φωτίου

Ο Στέφανος Ληναίος (ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός επιχειρηματίας) γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας στις 6 Αυγούστου του 1928. Έχει εμφανιστεί σε 100 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και στην τηλεόραση.

LHNAIOS_FOTIOU500_b

Η Έλλη Φωτίου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 30 Σεπτεμβρίου 1939. Έχει αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1962. Έχει εμφανισθεί σε πλήθος θεατρικών, κινηματογραφικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών έργων. Το 1966 πήρε το Α΄ Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το έργο “Επιστροφή”.

Βασίλης Λογοθετίδης – Ίλυα Λιβυκού

Η ηθοποιός Ίλυα Λιβυκού έγινε γνωστή από τις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και από τις θεατρικές εμφανίσεις της στο πλευρό του κωμικού Βασίλη Λογοθετίδη. Οι δύο ηθοποιοί ήταν για αρκετό καιρό ζευγάρι και στη ζωή, αλλά δεν επισημοποίησαν ποτέ τη σχέση τους. Η Λιβυκού, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Αμαλία Χατζάκη, τελειώνοντας το Γυμνάσιο παντρεύτηκε με τον δικηγόρο Αγησίλαο Κοζύρη. Από το γάμο της απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Όταν γνώρισε τον Λογοθετίδη η ηθοποιός ήταν ήδη χωρισμένη, αλλά μεγάλωνε με αγάπη τα παιδιά της.

Santa Chiquita
Πολλοί συνάδελφοί της θεωρούν ότι ο Λογοθετίδης έκανε το βήμα να δημιουργήσει δικό του θίασο, χάρη στην στήριξη, τη δημιουργικότητα και την επιμονή της. Το 1960, όταν ο Λογοθετίδης πέθανε, έχασε τον αγαπημένο της παρτενέρ στο σανίδι και τον σύντροφό της στη ζωή. Η Λιβυκού συνέχισε να συμμετέχει σε παραστάσεις στο θέατρο και να παίζει σε ταινίες. Το 1986 όμως, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα που ξεπέρασε τις δυνάμεις της. Έχασε την κόρη της Εύα από καρκίνο και κατέρρευσε. Η απώλεια ήταν δυσβάσταχτη και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εργάζεται. Αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι και συνέχισε να ζει μόνη της στο διαμέρισμα της. Η θλίψη και ο χρόνος, κλόνισαν την υγεία της. Το 2002 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και το Σεπτέμβριο έφυγε για να συναντήσει τον θίασο του παραδείσου…. 

Πηγές

http://www.e-radio.gr/blog/post.asp?uid=25399

http://www.mixanitouxronou.gr

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!